duravermeer concepten (3 van 4) DEF

Welkom in 2016!

Het jaar van BouwBroedPlaats & Experienzze in Rotterrrrrrrrdam !

Bijna een jaar na de Experienzze in Amersfoort werd ik gebeld door mensen van Dura Vermeer uit de Rotterdamse regio. Of het niet een goed idee zou zijn om de BouwBroedplaats in Rotterdam neer te laten strijken. Om een Speciale Rotterdamse Editie te gaan doen. Met de ervaringen van de eerste BouwBroedPlaats, verder te bouwen en met elkaar na te denken en te werken. En dan dit jaar in wereldstad Rotterdam. Over Rotterdamse basisscholen. Nou graag! Ik hou van Rotterdam namelijk. Best wel veel eigenlijk.
 
Terugblik 2015
Het concept van de eerste bouwbroedplaats genereerde veel energie en verbinding. We brachten mensen samen rondom thema’s als:

  • Bouwen aan de beste basisscholen van of voor de wereld. Wat gaan we dan doen? En hoe ziet het er uit?
  • Welke ideeën en innovaties inspireren ons voor de toekomst en wat nemen we juist mee uit het verleden?
  • Welk perspectief beperkt het onderwijs en de bouw? En welke oplossingsrichtingen in denken en handelen geven nieuwe ruimte?
  • Wat moet er vooral gebouwd worden. En wat vooral ook nooit meer…….?

 
Co-creatie
Een van de belangrijkste pijlers van de BouwBroedPlaats is dat we in een veel eerder stadium dan gebruikelijk verschillende partners en geledingen bijeen brengen als het gaat om bouwen en verbouwen. Dat we niet zoals vroeger en nu nog meestal de partijen achter elkaar in lijn moeten zetten, maar veel meer in co-creatie met elkaar moeten laten optrekken in verschillende fases van een bouwproces. Zo kwamen we er achter dat in de meeste projecten de uiteindelijke gebruikers van het project (leerlingen) in 9 van de 10 gevallen helemaal niet betrokken zijn. In de BouwBroedplaats zetten we hen juist in als expert. En dat werkte bijzonder goed.
 
Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei 
Wat ook goed werkte is dat we Bouwmensen en Onderwijsmensen gezamenlijk een invulling van de Experienzze lieten bedenken en ontwerpen. Dat we op die manier elkaars netwerken aan elkaar konden knopen. Dat we gasten bijeenbrachten die voor beide groepen inspirerend en boeiend waren. Dat we elkaars wereld leerden kennen. En elkaars taal. En ontdekten dat we in alle verschillen iets gezamenlijks deelden wanneer we het kregen over  welke scholen we willen bouwen voor onze eigen kinderen. Dan gaan we namelijk allemaal voor uitdagende, spannende, mooie leeromgevingen. Plekken waar ruimte is. Binnen en buiten. Waar mensen graag zijn. Waar je kunt doen en denken. Waar kinderen met verschillende leerstijlen en behoeften hun eigen gang kunnen gaan. Waar je als groot mens doorheen loopt en denkt, hier zou ik nog wel wat langer willen blijven. Dat dus.
 
Natuurlijk weten we ook met elkaar. Dat tussen dromen en daden wetten staan en praktische bezwaren. En teleurstellingen uit het verleden. En gedoe. En beelden over elkaar. En regels. En we willen het wel anders, maar het kan nou eenmaal vaak niet. En dan is er ook nog geld. Dat kost het ook. En…..Het hoofd in de wolken en de voeten in de modder. Het is soms ploeteren om bij je droom te komen. En soms ook helemaal niet….
 
Doe je mee?
Graag nodigen we je uit om mee te denken en te doen in het vormgeven en ontwerpen van de Rotterdamse Experienzze. Welke mensen, ideeën, concepten mogen daar niet ontbreken? Wat zou ons kunnen inspireren en aanzetten tot mooi doen en denken? We hebben nu bedacht dat we twee Broedplaatsen (6 april en 15 juni) doen als opmaat naar De Rotterdam Experienzze op 6 oktober 2016. Op 6 april de eerste BroedPlaats. Van 13.00 uur tot 16.00 uur. In Theater Walhalla in Rotterdam-Katendrecht. Dat leek ons wel een goeie plek. Om te starten met broodjes. En het ontwerpen van een gezamenlijke ambitie voor De Rotterdamse Scholen. Waar gaan we voor hier? En waar willen we van af juist? En waarom dan? En hoe zou dat kunnen? En gaan we ook iets maken met elkaar? Iets heel Rotterdams? Iets inspirerends? Leuks? Waarvan je denkt als je het ziet: “Hee dat wil ik ook. Hebben. En uitdelen. Omdat het mijn denken aan zet. Over onderwijs. Over bouwen. Scholen.” De ideale school is immers voor ons allemaal, zo liet Jules ons al in haar ontwerp van het BouwBroedplaatslogo zien.
 
Leuke mensen. Hart voor Onderwijs. Hart voor Rotterdam. Hart voor bouwen. Visie. Inspiratie. Vakmanschap. Ambitie. Ideeën. Laten we vooral gewoon beginnen. Kom je erbij? 6 april om te beginnen.
 
Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar bouwbroedplaats@duravermeer.nl
 
Namens de BouwBroedplaats
 
& Dura Vermeer
 
Sandra van Kolfschoten
 
www.meestersadvies.nl

Please like & share: