Walhalla!

Een week na de eerste Rotterdamse BouwBroedplaats denk ik terug aan hoe leuk het was in Theater Walhalla in Katendrecht. Walhalla! Ik heb het inmiddels als een soort van uitroep in mijn hoofd. Hoe gaat ie? Goed man! Walhalla! En met jou?

 
Klein is het nieuwe groot
Wat was Theater Walhalla een passende plek om de Bouwbroedplaats te laten beginnen! Harry-Jan Bus, baas van Theater Walhalla vertelde het ontstaansverhaal van het ‘kleine’ theater aan de haven. Hij vertelde over hoe iets dat klein begon, groot is geworden. Over dat het begint met iets doen wat je echt leuk vindt. Dat het nu achteraf allemaal heel strategisch en succesvol lijkt, maar dat het ook veel toeval was. Dingen die tegelijk samenkwamen en goeie mensen op de juiste plek. Harry-Jan vertelde ook over hoe je van berucht zijn je statement maakt en hoe je in tijden van crisis gebruik kan maken van de mogelijkheden die dan voor handen komen.

 
Anders kijken, anders denken
Het verhaal van Harry-Jan en de herontwikkeling van het gebied Katendrecht inspireerde om anders te kijken naar Rotterdamse scholen. Ter plekke ontstonden de Rotterdamse BouwBRoedPlaats RRR-en. Geen Rust, Reinheid en Regelmaat willen we in de Rotterdamse scholen. We willen Ravotten, Ruimte, Reuring, Ruig en Rauw.

 
BBP_Theater Walhalla (20)_web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Dromen en fantaseren
We willen samen met mensen en kinderen nadenken over plekken waar we eigenlijk in eerste instantie niet aan denken als we het over scholen hebben. Waarom kan een school niet reizen? Waarom geen school op een boot? Wat als we die mooie havengebouwen nou eens ombouwen tot school? Hoe gaaf kan je gymzaal worden dan? En waarom zouden we ons eigenlijk maar beperken tot een gebouw? Wat als je gewoon zegt. De school ligt rond het plein. En alle gebouwen er omheen, daar gebruiken we delen van. Het schoolrestaurant heb je dan alvast. Jaja. Natuurlijk bewaren we in een hoekje natuurlijk ook de R van Realiteitszin. Maar nu nog even niet 😉

 
Buiten de lijntjes kleuren
Heerlijk. Heerlijk vond ik het. Dromen en fantaseren over scholen die er nog niet zijn. Gewoon, omdat het kan. Als we onszelf en andere mensen en vooral ook kinderen straks in Rotterdam buiten de lijntjes willen laten kleuren, waarom met elkaar niet heerlijk fantaseren over het Walhalla dat Rotterdamse Onderwijsgebouwen zouden kunnen zijn?
Misschien moeten we ons de volgende BouwBroedPlaatsen ook helemaal niet laten inspireren door schoolgebouwen maar door heel andere plekken. Plekken die doordrongen zijn met de RRRRRRRR-en. Zoals de mooie buitenspeelplekken die Ravottuh aan het maken is in Rotterdam. En ze hebben ook hun eigen zeep. Omdat je van goed spelen nu eenmaal vies wordt. En in Rotterdam mag dat.

 
Mooie plek. Fijne mensen. Goed Begin.
Ik kijk uit naar de volgende sessie op 15 juni. Mooi weer is het dan vast. Dus we gaan naar buiten. Dat moet bijna wel… Toch?

 
Sandra van Kolfschoten

Please like & share: