Belangen Verstrengelen

Vanuit de BouwBroedPlaats zijn we op zoek naar jouw connectie met het onderwijs en de bouw. We vragen betrokkenen bij de BouwBroedPlaats om een blog te schrijven voor op de website van het BouwBroedPlaats. Vandaag de beurt aan Sandra. Sandra is de belangen verstrengelaar van de BouwBroedPlaats!

Wat is jouw  belang bij de BouwBroedplaats eigenlijk, vraagt Edith me als we samen een broodje eten in mijn mooie Oosterbeek.  Belang, belang, denk ik hardop. Het is natuurlijk gewoon een opdracht die ik voor Dura Vermeer heb aangenomen om hen in verbinding te brengen met en kennis op te laten doen over het onderwijs. Terwijl ik het zeg komt er nog een woord bij in mijn hoofd dat die week al eerder voorbij kwam. Op een andere plek ergens in Nederland. In een organisatie vraagstuk.  Toen ging het over het verstrengelen van belangen. En hoe dit natuurlijk niet mocht gebeuren.  Ik stond daar weer eens anders in. Het leek mij juist wel een goed idee om belangen te verstrengelen. Eigenlijk is dat ook wat ik meestal doe in organisaties en tussen organisaties , belangen verstrengelen. Vroeger noemde ik dat wel eens meervoudige partijdigheid.  Ik geloof dat ik mezelf vanaf nu ook maar BelangenVerstrengelaar ga noemen. Onpartijdig partijdig.

Dat is mijn doel van de bouwbroedplaats geloof ik, antwoord ik Edith. Dat we de belangen van bouw en onderwijs aan elkaar verstrengelen op een manier die deugt. Die waarde heeft en toevoegt. Waarde die over veel meer gaat dan geld verdienen alleen.

De BouwBroedplaats is ontstaan met als doel om onderwijs en bouw aan elkaar te verbinden. Als bouwbedrijven toch gaan bouwen in het basis onderwijs, laten ze dat dan in elk geval vanuit ‘de goede’ insteek doen, dacht ik. Vanuit hart voor onderwijs en zoveel mogelijk kennis van zaken. En als onderwijs mooie gebouwen wil, laten ze dan in zee gaan met bouwbedrijven die vanuit de inhoud in steken. En als er dan ook nog adviseurs en architecten en vormgevers aansluiten die mooi werk doen, dan kon het wel eens heel leuk gaan worden.  Maken we daar ook weer een paar filmpjes van. Iedereen zoveel mogelijk op het podium en in het licht.

Het mooiste aan broedplaatsen vind ik altijd de dingen die tussendoor gebeuren. Die je van te voren niet bedenkt en verwacht omdat je ze niet kunt bedenken. De ontmoetingen die plaatsvinden.  De samenwerking die ontstaat.  Bzzzonder die zonder dat we dat afspreken een heel bzzondere plek in gaat nemen. Gewoon. Omdat het klopt. Het hart op de juiste plek en vanuit daar gaan ondernemen. En succesvol zijn. Dus.

Liefde voor mensen en hart voor de zaak, is de ondertitel die we kozen bij MEESTERSadvies ooit.

In september hadden we een soort tussentijds intern DuraBroedplaatsje bij Bzzonder. Bouwmensen vanuit allerlei werkmaatschappijen in pak natuurlijk en druk aan de telefoon. Want dat is het ook altijd. In de bouw. Net als in het onderwijs eigenlijk. Druk druk druk.  Ik hield een verhaal over de achtergrond van de ‘BroedPlaats als Interventie strategie’ . Powerpointje. Sheets. Bekende vorm.

Mijn eerste dia was een foto van mezelf en mijn dochter Alex. Omdat ik een oproep wilde doen dat mensen behalve als Bouwer ook als vader,moeder,opa, oom of het kind dat ze zelf geweest waren aan tafel kwamen zitten. Daarbij aansluitend het verhaal van Bzzonder en Michiel. Ondernemen vanuit je hart. Ondertussen een broodje eten dat gemaakt was en uitgeserveerd werd door de BSO Kinderen. De rondleiding maakt het geheel af.

Aan het eind van de middag vertelden de mensen verhalen over hen zelf. Over eigen kinderen. Over hoe ze zelf als kind waren. Over hoe ze naar het onderwijs kijken en keken. En welke ideeën ze hebben. En welk verlangen er is dit onderwijs mooier te maken. Om omgevingen te creëren waar we onze eigen kinderen graag naar toe brengen. Hoe we denken over leren en onderwijs. Ik zat er met DE BOUW. En het ging over ONDERWIJS. Fijne mensen. Goeie ideeën. Warm hart. Goeie vakkennis. Ze zijn overal te vinden. Als je de zaak een beetje ontregelt. Iets buiten het systeem doet, of aan de randen. Mensen in de setting brengt waar je als mens graag bent. En je ze behalve op hun professie vooral ook op hun mens zijn aanspreekt. Dan gebeuren er mooie dingen. Steeds weer.

Zoals het met BroedPlaatsen gaat is het altijd weer spannend.  Omdat je niet weet wat er precies gebeurt en zal gebeuren. Onderweg er naar toe en op de dag zelf.  Ik geniet van de weg er naar toe. Van de gesprekken met Randy & Roy. De organisatie van Dura die ik  leer kennen. De wereld van tenders en aanbestedingen. Van gewoon leuke mensen ook. Ik geniet van de bijeenkomsten bij Bzzonder. De contacten met de MeeMakers. De nieuwe mensen die ik tussendoor ontmoet en de oude bekenden om samen verhalen mee op te halen en het verhaal samen verder te maken. Gisteren nog samen met Diederik letterlijk in het voorbereiden van het Magazine dat er gaat komen. Live natuurlijk. Tijdens The Experienzze op 22 januari 2015.

Daar kan ik de feestdagen wel mee in. Met dit blog wens ik iedereen die meemaakt en doet en bouwbroed ook een heel fijne afsluiting van 2014 en een mooi begin van 2015.

Tijdens het plannen vooral genieten van wat er in het NU gebeurt. Iemand heeft er ooit een liedje over geschreven. Er is ook een mooi plaatje van. Ik zeg. Kan volgens mij zowel in de Strategische Schoolplannen als in de Tenders 😉

Fijne dagen voor iedereen met veel licht en liefde in werk en leven

Sandra van Kolfschoten

BelangenVerstrengelaar

sandra

 

 

Please like & share: