‘Back to School’ met Bewustwijzer en 2 Havo/VWO

13458588_1086665904745651_4461013686685790879_o[1]


Maandag 13 juni had ik even wat anders te doen dan de week opstarten op kantoor of op een bouwplaats. Ik ging weer naar school! Rond 8.15 moest ik me meldden bij de techniek docent Elise Vellekoop van het Cosmicus College in Rotterdam. Samen met Karin Nettenbreijers van BewustWijzer mocht ik namens BouwBroedPlaats/Dura Vermeer namelijk de eindpresentaties jureren van het project ‘maak je schoolgebouw klimaat neutraal.’

Meer dan 20 leerlingen van klas 2HV zijn de afgelopen 10 weken druk in de weer geweest met onderzoek doen, gegevens verzamelen en oplossingen bedenken voor de geformuleerde probleemstelling. Deze school, en vele andere schoolgebouwen, zijn verre van klimaatneutraal. Sterker nog, de energie- en gas rekening is hoog. In sommige gevallen zelfs extreem hoog. Daarbij zorgt het klimaat op weinig plaatsen voor een optimale leeromgeving. Tijd om in actie te komen. Tijdens dit project maken de leerlingen kennis met het doen van onderzoek door het verbruik en de luchtkwaliteit van de school te meten. Op basis van de onderzoeksresultaten worden ze uitgedaagd op zoek te gaan naar oplossingen. Ook de haalbaarheid van de oplossingen moet hierbij onderbouwd worden. Ze geven hun toekomstgerichte ideeën aan de directeur en het facilitair management van de school. Een belangrijk element van het advies is dat de energie- en gas rekening daalt, maar ook dat we uiteindelijk beter om leren gaan met onze aarde. Er werden leuke en creatieve plannen gepresenteerd zoals:
– in elk lokaal een thermostaat
– garagedeuren plaatsen voor betere ventilatie
– elektriciteitregelkastje per lokaal
– en, deze was wel heel out of the box: in een bestaand schoolgebouw over te stappen van stadsverwarming naar elektrisch verwarmen met behulp van zonne-energie door panelen op het dak en folie rondom de ramen.

Het beste idee kwam van groep 4: Han, Halil, Mucahid en Sumeia. Zij hebben bedacht om de buitenmuren beter te isoleren én het gebouw te voorzien van een ventilator die ook windenergie opwekt. Daarnaast wordt er ook extra energie opgewekt door de beweging op speciale tegels in de school om te zetten in elektriciteit. Het geheel moet nog doorgerekend worden, maar de combinatie van effectiever verwarmen, beter ventileren en energie opwekken was goed doordacht. Daarbij kwamen zij ook nog even terug op de klimaatvoetafdruk. Ze gaven aan zelf beter om te willen gaan met drinkwater en minder vlees te gaan eten.
Dit plan wordt mogelijk ook gepresenteerd op de BouwBroedPlaats in september. Interesse om deel te nemen aan de BouwBroedPlaats? Stuur dan een mail naar bouwbroedplaats@duravermeer.nl

Kai Vonk
Dura Vermeer

Please like & share: